Dili, East Timor, Souhteast Asia - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Dili, East Timor, Souhteast Asia

Otoska drzavica le streljaj severno od avstralije se prebuja v politicno in gospodarsko neodvisnost po stoletnih obleganjih portugalcev, stiriindvajset letno vojno z indonezijci in nazadnje se z drzavljansko vojno po sestih letih samostojnosti.
Zdruzeni narodi in druge humanitarne organizacije bodo se dolgo skrbele za mir in stabilnost skorupirane drzave na jugovzhodu azije.
Nekaj tisoc ljudi se vedno zivi v begunskih taboriscih, saj se v svoje domove ne morejo oz. ne upajo vrniti zaradi se vedno neresenih odnosov z sosedi med katerimi prevladujejo konflikti vzhoda in zahoda, ki si ocitajo, da zamostojnost nekateri niso storili nicesar.
Pozgani domovi in vladna poslopja, cestni vrvez med motoristi in vozili UN, preleti helikopterjev ter na drugi strani prijazen in nasmejan narod naftno bogate tropske drzavice, ki se se pretezno hrani z rizem in kavo posejanimi strmimi pobocji timorja je trenutna slika edinega kolesarja v drzavi.
Vzhodni timor proda letno za priblizno dva biljona dolarjev surove nafte, a otroci v solah se vedno nimajo ucbenikov, ceste ''so in niso'', pitne vode in elektricne energije nima 95% prebivalstva ... kar pomeni, da jih v naslednih letih caka se ena revolucija!
Za 100% turisticne avanturiste pa obljubljena dezela. Koralni grebeni deviskih pescenih plazah, z palmami in rizem posejana pobocja, ki se dvigajo skoraj tako visoko kot nas Triglav so polna kavnih nasadov, ter tradicionalen nacin zivljenja. Kraj za prijeten oddih ter beg pred turisticnim vrvezem vecine drzav.
Kot vedno najdem koga, ki mi ponudi topel domek in pomaga z lokalnimi inormacijami.
Tokrat je bila to Sindy iz USA, ki tu dela v programu zdruzenih narodov ter na podrocju oskrbe z vodo ze pet let.
Skupaj sva v nedeljo se za ostale njene prijatelje in sodelavce pripravila odlicno mednarodno kosilo, kjer ni manjkalo niti slovenskih zlikrofov.

Ker sem na indo vizo moral pocakati tri dni, bom sele danes do vecera ugledal prve kilometre 255 miljonske muslimansko -katoliske drzave Indonezija.

poglej:
http://youtube.com/watch?v=OhaBSPGBXco
http://youtube.com/watch?v=qzzrMJsVrRQ









There are currently 7 comments

  1. Sanja
    June 8, 2008 @ 15:38 | Reply
    comment

    Pozdravcek se od mene. ;)
    Sem ze zacela plest sal. :P

    Cuvaj se.

    Se slisva.


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post