Esna, Egypt, Africa - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Esna, Egypt, Africa

Spokojno tisino avenide ob reki nil zmotijo le turistov zelni in financno obupani domacini, ki so pred revolucijo debelo polnili denarnice: welcome, welcome, cheap...wery cheap my friend!Friend ??? Verjetno ja! Hvala bogu, da sem po letih potovanja postal imun na finte turisticnih oderuhov!
Tempelj Khnum je razlog, da se gruce debelih turistov zgrinjajo po ulicah, zapravljajo denarce za plastic-fantastic spominke in pijejo Coca-colo za 8kratno ceno kot je normalna. Moj prijatel pravi: ti "all inclusiv" turisti so pravi "Spielverderber".
A danes sva na sreco sama. Nobenega turist. Bozanski mir!

Ups... nisem vam se povedal, da nisem vec sam. Zadnji dan kolesarjenja v sudanu sem srecal Sergeja, ukrainca z nemskim potnim listom in njegova pot je do Istanbula podobna kot moja, tako da ga bova picila v duetu.
O sudanu imajo tisti, ki tam niso nikoli bili verjetno veliko slabega v mislih, a zame je bila najvecja afriska drzava prava in prijetna avantura. Podobna zgodba kot Pakistan in Iran... the best people in the world.
Ceprav nekaj sto kilometrov dalsa pot sem Khartoum zapustil v smeri Port Sudana zaradi piramid Moroe, Naga, Musawwarat es Sufra, Jebel Barkal in puscave Bayunda. Soncni zahod ob izkopaninah "Lion temple", noc prespana na vrhu piramide v Meroe, soncni vzhod na gori Jebel Bakal s pogledom na tempelj pod vznozjem in prijazni domacini so vec kot razlog, da sem pot podalsal za 300km vetrovnih in vrocih kilometrov.
Nazaj na ustaljeno pot sem se vrnil v mestu Dongola ter na sever sprva kolesaril po zahodni strani reke nil. Pescena podlaga, skalovje in mocan veter so me spravljali v obup.
Zakaj?, ce pa je na drugi strani reke nova cesta! se mi veckrat postavi vprasanje! A razlog je konec dneva vedno isti! Pravljicni nasadi datelnovih palm, vaseice plemen Nube, povabilo na caj in vecerja z domacini na preprogi pred hiso z obmevom oslovskih krikov ob soncnem zahodu! Ali je na svetu turisticna agencija ali kolesarsk dirka, ki mi lahko ponudi vec? Je ni ... in je se kmalu ne bo.
Zadnnja skusnjava sudana je bil egipcanski tempelj Soleb, ki tik ob reki nil kraljuje ze vec kot 3000 let.
Nil smo z domacini in njihovim zarjavelim colnom skusali nekajkrat preckati a je bil tok za stiri pare rok, dve vesli in dve palici premocan, tako, da smo morali v vasi poiskati liter bencina. V dveh urah smo nasli bencin a motor nas ni ubogal, se ura popravila in gas nazaj na vzhodni breg. Odlicna eno leto stara asfaltna podlaga ceste Karthoum - Wadi Halfa pa ni bila dovol za prijetno voznjo.
Mocan veter piha iz severa proti jugu ze vse od jezera Viktorija in bo tako vse do Kaira...
Mejo sva preckaja s trajektom preko jezera Nasser in v egiptu naju je pricakal nov svet.
Turisticni Aswan je bil zame obljubljena dezela! Zopet sem si lahko privoscil sladoled, pico in pivo... nebesko dobro.
Kulturo in ozemlje ljudstva Nube sva s sergejem spoznala ne le preko velicasnega templja Abu Simbel, nedokoncanega obeliska, otokov, ki so bili poseljeni ze pre 5000 leti in muzejev, pac pa s povabilom na pravo poroko para Nube.
Danes se podajava v dolino kraljev, nato pa severo vzhodno na obalo rdecega morja.


No responses to "Esna, Egypt, Africa"

 1. medi
  April 4, 2011 @ 19:09 | Reply
  comment

  To mi deli,bi rekl,že ogrevam kolo za tvoj prihod.Drž se.


 2. marko
  April 6, 2011 @ 05:44 | Reply
  comment

  Super! Ko berem te tvoje dogodivščine me že trže popotniška mrzlica...no konec leta bo kmalu tu in hopcefizelj nazaj v Afriko poganjat za 3 mesece, če On da...

  Srečno starina in kmalu dobrodošel!

  Marko


 3. stane
  April 7, 2011 @ 11:37 | Reply
  comment

  Zdravo Dejan!
  Lepo napreduješ.Čuvaj se,uživaj še naprej.Srečno.lp


 4. Luki
  April 7, 2011 @ 20:56 | Reply
  comment

  Ej Glavca še mal pa boš doma!
  Tale julij bo pa kr' mal prehit a ne?
  A se ne bi še za mal dalj časa v Egiptu ustavu?
  Srečno pot še naprej!


 5. dani
  April 15, 2011 @ 08:49 | Reply
  comment

  Dejan,

  še malo vročine, vožnje pa boš po dooolgem času spet doma kjer je najlepše - seveda v SLOVENIJI !

  Vse dobro !


 6. Comment pending moderation

Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post