Huai an, Jiangsu, China - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Huai an, Jiangsu, China

Ni hao!

Starodavni mit dezele riza in biciklov je ovrzen.
Riz je veliko bol poredko na meniju, kot pri juznih sosednih drzavah Indonezija, Malezija in Filipini.
Kolesa 1.3 biljonskega naroda so zamenjali nenaksni "elektro bicikli" in le poredko vidis kitajca, ki bi svical, kot to pocnemo nekateri slovenski kolesarji.
Super moderna drzava ne daje niti najmansega vtisa o izolaciji pred zunanjim svetom v zadnjih stoletjih.
Veckrat sem se vprasal: Koliko let za Kitajci smo Slovenci?
Ne le da premorejo najvecje letalisce na svetu, najdaljsi zid, v tem trenutku najvisjo zgradbo na svetu, najvecje pristanisce in v zadnjem trenutku najmodernejse OI v zgodovini vodijo Kitajsko v naslednjih desetletjih nedvomno na prvo mesto najbolj ekonomsko razvitih drzav, ceprav za ceno pohlepnih clovesk dus.

V Manili so mi uradniki najedli potrplenje ob cakanju na kitajsko vizo, zato sem letel v Hong Kong, kjer sem s pomocjo prijatelskih vezi in nekaj "ponarejenih" listin vizo uredil v enem dnevu.

Kilometre odlicnih kitajskih cest sem pricel v 23 miljonskem Shanghai-u, kjer sem obiskal slovensko podjetje Gorenje in s pomocjo njihovega direktorja Andy-a prejel paket iz rodne Slovenije.
Nove kolesarske drese (ZolnaSport), nogavice(Tovarna nogavic Polzela), medico in propolis od Rada in Bernarde ter Cokolino in darila domacih... lepo je prejeti dobrine Made in Slovenija. Hvala vsem!

Couchsurfing.com pa ne pozna meja niti na kitajskem.
V Shanghaiu sem domoval pri Brazilki Sandy in se druzil s prijatelji iz Francije, Kolumbije in Kitajske na CS vecerji.

Na poti proti severu preckal najvecjo azijsko reko Yeangzi in ob pogledu nanjo sem si prvo dejal: "Strel je imel pa res jajca, da jih je namocil v tale kakav!"
Vroci (35 stopinj) ravninski kilometri proti Pekingu sami po sebi niso tako naporni, kot je naporno sporazumevanje in branje obcestnih napisov, ki je ob moji nicelni kitajscini prava cestna mora.

Se nekaj dni in 900km me loci do Pekinga, polovice moje poti
okoli sveta, do srecanja s slovenskimi sportniki, politiki in novinarji. Da pa ne bom tam le za okras mi je podjetje Gorenje priskrbelo nakaj vstopnic, kjer bomo skupaj navijali za slovenske fante in dekleta, ter prve slovenske kolajne.

Slovenija gre naprej!

Zaijian!

Poglej video:
http://www.youtube.com/watch?v=rzRKJNwNy9Y









There are currently 9 comments

  1. Anonymous
    August 10, 2008 @ 19:10 | Reply
    comment


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post