Ulaanbaatar, Mongolia - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Ulaanbaatar, Mongolia

Nekoc budisticno sredicse mongolske kulture,
danes mesanica preostanka ruskega stalinizma ter moderne arhitekture in steklenih stolpnic, ki v zadnjih letih rastejo kot gobe po dezju.

Zadnje dni v pucsavi gobi sem kolesaril z mocnim vetrom in dezjem v prsa in iz dneva v dan premagoval le najhno stevilo kilometrov. Vsako jutro je hladnejse, predvsem jutra, ko se prebujam nad 1500 mnmv in se v bidonu ze nabere tanka skorja ledu.

V centru mongolske prestolnice, nedalec od slavnega "Sukhbaatar square" imam toplo sobo pri rusinji Leni, ki je vodja ene od mnogih ruskih bank v Ulaanbaatar-ju.
In da se vsaj delno oddolzim za streho nad glavo, sem sef v kuhinji jaz. Tople kumare z fizolom, testenine in razlicne solate privabljajo tudi njene prijatelje, tako, da imam polne roke dela.
Zvecer se je na tem trgu zbralo vec kot 30.000 ljudi ob prijetnih zvokih domacih in tujih glasbenih umetnikov na Global Peace Festival-u, ki se je zakljucil z velikim ognjemetom, ki nes je delno segrel vsaj v srcu.
Danes nabavim se nekaj zalog hrane in jo ucvrem proti Gorkhi Terelj narodnemu parku, od tam pa proti severu do meje z rusijo, ki jo lahko le sanjam, saj so mi na
ruski ambasadi pojasnili, da drzavljani RS Slovenija lahko zaprosijo za rusko vizo v mongoliji le,
ce so v mogoliji prijavljeni vec kot tri mesece... oz. naj rusko vizo urejam v svoji drzavi! Yeee right.

Do konca meseca septembra bom uzival v mongolskih prostranstvih, nato pa... v neznano!









There are currently 7 comments

  1. Marin
    September 10, 2008 @ 07:22 | Reply
    comment

    Glede na to akšno hrano ponavadi jejo v Mongoliji, me ne čudi, da se v skupinah zgrinjajo k tebi :) Naj se grejo solit oni in njihova smrdeča ovčetina.


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post