Sepon, Laos, SE Asia - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Sepon, Laos, SE Asia

Zaspana vasica juznega predela petnajskrat vecje dezele kot je nasa ljuba slovenia ne premore ponuditi obiskovalcu cesa drugega kot velike trznice in najhen motel. A pestra zgodovina kraja sega v prejsno stoletje, ko je bil "stari Sepon" bombandiran in zravnan z zemljo med drugo (IndoChina) vojno, ter del dolge in tezke poti med severom in jugom, je tod mimo vodila stratezko pomembno pot imenovano Ho Chi Minh trail v casu vietnamske vojne.
Med nakupovanjem sadja na trznici me je ustavil mlad ucitelj angleskega jezika Hon (eden redkih, ki tuka govori anglesko) in mi ponudil druzbo med raziskovanjem okolice kraja in me povabil na obisk njegove druzine.
Odkar sem zapustil kambodio sem pot se vedno nadaljeval ob reki Mekong. Na mejnem prehodu Cambodia-Laos, sem imel hudo uro s policisti, ki obicajno od vsakega turista pograbijo dolar ali dva za zigosanje potnega lista, a ker sem njihovih trikov ze navajen se jim nisem pustil niti tokrat:)
Del kolesarjenja sem prezivel na otocju imenovanem "stiri tisoc otokov" reke Mekong, ki ponuja cudovite brzice, slapove med otocki, na Bolaven platau, ki je poznan po pridelovanju odlicnega zelenega caja in kave, veckrat prespal v buditticnih templih s prijaznimi menihi in kampiral na obronkih najvecje reke jugovzhodne azije.
Ker mi radovedni in igrivi otroci ob poti vedno lepsajo dneve s toplimi nasmehi in pozdravi, sem se odlocil, da jim tudi sam namenim nekaj topline z obdaritvijo otrok v eni od bliznih vasic blizu Sepona, kjer nihce od otrok ne obiskuje sole in mislim, da nihce v vasi tudi ne zna brati. Tja sem se odpravil z ogromno vreco zvezkov, pobarvank, svincnikov in barvic za najmlajse, katerih so bili tako veseli, da nisem mogel zadrzati solz srece, ko sem delil trenutke z sramezlivimi domacini.
Med tem, ko berete blog, sam ze veselo vrtim pedala po sesdeseti drzavi na moji poti in nabiram nove kilometre in cudovite dozivljaje v vietnamu.

video: http://www.youtube.com/watch?v=blFCIEyuODA














There are currently 4 comments

  1. gaia
    September 18, 2009 @ 07:16 | Reply
    comment

    You remind me of the most touching stroy that i read in the book.
    one boy in small, small village in Africa only saw sheep and wild animals in nature all over his life.
    one day one American minister went to his village. he heard Lincoln. since then he has a dream to be like Linclon. he left his village without anything. just walk, walk....
    he got whole adventures even to get to big city for 2 years.
    now, he became one of the prestgious professors in Oxford.

    you give little boys and girls dream

    it's more than anything else, isnt it?

    they will make it with white sketch books and pencils you gave them

    with more your heart!!!


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post