Bandar Abbas, Iran, Middle East - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Bandar Abbas, Iran, Middle East

Mesec dni je minil od kar se za/ob in pred mano vozijo vojska, policija in varnostne sluzne in trenutek, ko mi je policist dejal "srecno in nasvidenje" pri uvozu v najvecje pristanisko mesto irana, se mi je obcutek svobode povrnil!
Nikoli nisem maral biti omejen s predsodki drugih, ukazih vojske ali policije, kot so "to je ukaz" in podobnimi zakonskimi bedarijami, ki so zlasti v iranu zelo striktna.
Danijel in njegova druzina so mi pomagali k ponovni sprostitvi ter regeneraciji z okusno iransko kulinariko in poskrbeli tudi za bozjo kapljico iz grozdnih jagod in grenak hmelski zvarek, ki je v iranu sicer strogo prepovedan.
Pakistanko provinco Balucestan sem zapusti po rekordni etapi 293 km in prespal v sobi za oficirje obmejnega mesta Taftan. Naslednji dan pa sem se v iranu moral sprijazniti z dejstvom, da so varnostni ukrepi zaradi ugrabitev tujcev na ozemlju juznega dela drzave se strozji, kot sem jih bil delezen v pakistanu.
V mestu zahedan me je gostil Masoud z druzino iz CS, ki me je po dolgem prepricevanju in zaslisevanju lokane policije uspel izvleci izpod rok policistov. Vsak dan pa so ga poklicali iz iranske razlicice "FBI" z vprasanji, kaj pocnem in podobno.
Policijsko spremstvo, kontrola dokumentov na vsakih 20 km, 24urno varovanje, spremstvo celo med obiskom restavracije oz. interneta, veter in temperature okoli 45 stopinj so me psihicno ubijali. Veckrat sem policistom zbezal skozi mesto ali park oz. okno motela, da sem si priboril vsaj urico ali dve svobode za caj in pogovor s prijaznimi domacini dokler me niso zopet nasli.
Varovanje tujcev na jugu iran ni le zaradi velikega tveganja ugrabitve bla, bla, bla... ampak zaradi dejstva,da je vsak tujec/turist tudi "spy".
Toliko gostoljubja, otkritosti in prijaznosti, kot sem je bil delezen v pakistanu in iranu nisem obcutil se nikjer na svetu (razen nove zelandije).
Srcno upam, da se bo ameriska agonija nad narodi, ki so jih sam usposobili, oborozili in okronali za te teroriste kmalu koncala in jim povrnila ugled in spostovanje kot si ga zasluzijo!
Najdrazja viza kar sem jih kdaj pridobil (200usd) je v potnem listu, karta za trajekt v zepu in le se preckanje perzijskega zaliva preden bom ugledal najvisjo stavbo sveta.
Welcome to United Arab Emirates!















No responses to "Bandar Abbas, Iran, Middle East"

  1. bibarka
    July 6, 2010 @ 07:22 | Reply
    comment

    hei, pravkar sm te slišala po radiu.. praviš da si že v dubaju.. uživaj še naprej:)
    aja, pa napiši kej kak plan poti imaš za naprej.. Lp.


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post