Opuwo, Namibia, Africa - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Opuwo, Namibia, Africa

Končno sem po več kot tisoč kilometrih zopet na asfaltni podlagi v prasnem in vetrovnem naselju Opuwo, ki je hkrati prestolnica namibijske ikone - ljudstva Himba.
Himbe so preprosto pol-nomadsko ljudstvo, ki se zvečine preživljajo z živinorejo in poljedelstvom, zadnji dve desetletji pa tudi s turizmom.
Majhne vasice razpršene v tem skrajno severo-zahodnem delu države so z razvitim svetom povezane le preko mesta Opuwo, kjer prodajajo Živino, kupujejo živež kot so sol, bela koruzna moka, olje ... ter na žalost tudi vsevec popivajo v lokalnih barih.
Nekaj dni sem preživel s himbami. Spal v majhni hišici zgrajeni iz vej, blata in kravjih iztrebkov, se učil pripravljat pap(bel koruzni zdrob), ki je osnovna hrana za zajtrk in večerjo, kosila himbe ne poznajo. Pasel in napajal Živino, se igral z otroci in občudoval "kopanje in parfumiranje" žensk z mešanico rdečega prahu pomešanega z mlečno maščobo in zelišči, ter vse skupaj pridno fotografiral in snemal.
Swakopmund sem zapustil in kolesaril severno ob znameniti Skeleton coast ter nadaljeval mimo gore Brandenberg v Uis,
se ustavil ob znamenitih poslikavah Twyfelfontain in užival živalsko kraljestvo slonov, žiraf in levov... slednega na mojo srečo nisem srečal iz oči v oči :)
Prostrana severo-zahodna Namibija, natančneje Damaraland in Kaokoveld so preteklost.
Smer vzhod me bo vodila skozi N.P.Caprivi in reko Okavango proti največjim slapovom Afrike.














No responses to "Opuwo, Namibia, Africa"

  1. Stric
    October 25, 2010 @ 10:27 | Reply
    comment

    Hude so tele rdeče deklice. A je katera "single"?


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post