Lilongwe, Malawi, Africa - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Lilongwe, Malawi, Africa

Dan se je prevešal v noč, ko smo vpeljali v malavijsko prestolnico premočeni in lačni po devetih urah kolesarjenja in carinskih formalnosti na zambijsko malavijski meji.
Dan počitka smo izkoristili za urejanje malavijske in tanzanske vize, popravilo in čiscenje koles ter namakanje v bazenu ob kampu.
Po nekaj preživetih urah v Malaviju sem čutil, da je v tej državi nekaj hudo narobe. Nekaj ne štima. Dobrodošlico sem okusil na mejnem prehodu, kjer so mi dejali, da za Slovence ni mogoče pridobiti vize na mejnem prehodu, da bom po vizo moral nazaj v Lusako (650 km). Po dobri uri pogajanj s cariniki sem uspel pridobiti pismo s priporočilom in dovoljenjem, da lahko vizo uredim v Lilongwe v 48 urah , kar me je “stalo” 45 USD dobrodelnega prispevka. Porcija špagetov v restavraciji stane 11USD, delavci zasluzijo povprečno 50USD na mesec?… Hmmm, nekaj smrdi.
Dobrodelne organizacije, NGO-ji in UN so revni Malavi obrnile na glavo.
Prijetni nasmeski in pozdravi “How are you?” ob cesti, ki sem jih bil vajen zadnje mesece so se sprmenili v prosjačenje in krike “Give me money, give me money!”. Smeti in nesnaga postajajo del narave, medtem, ko država gradi nov parlament v oblakih in kupuje službene avtomobile za 150 tisoč dolarjev za kos.
Srčno upam, da bom v manj naseljenem severu države doživel več pozitivnih presenečenj tega trinajst milijonskega naroda z več kot 80% HIV pozitivnih prebivalcev.
Družba dveh avstrijskih kolesarjev v Zambiji je bila zame prava sprostitev, saj več kot dve leti nisem imel kolesarske družbe. Ritem kolesarjenja je bil počasnejši, a poln smeha in zabave. Skupaj smo obiskali South Luangwa nat. park, kjer nas je gostil Kim iz couchsurfing.com v Marula lodge, katerega lastniki so njegovi starši, nas popeljal na dvodnevni safari in poskrbel, da je bilo pivo vedno ledeno hladno.
Zadnjo noč v Zambiji pa je popestril Richard, ki nam je obljubil brezplačno kampiranje. A si je ob močnem deževju premislil in nam priskrbel mehak spanec v njegovi hiši.
Dnevi so vroči in soparni, deževna doba trka na vrata z vsakodnevnimi kratkimi plohami. Dež me je zadnjič namočil pred 14 meseci v province Yunnan (China)!
Pred mano je ravninski del ob jezeru Malawi. Avstrijska prijatelja se poslavljata. Do božiča bom družbo delil z italijanskim kolesarjem, ki je na poti v Kenijo.

Tsala bwino!

















No responses to "Lilongwe, Malawi, Africa"

  1. marko
    December 7, 2010 @ 11:42 | Reply
    comment

    Pozdravljen!

    Hudirja, sam sem imel popolnoma drugacno izkusnjo v Malawiju pred 2 letoma...
    Evo en pozdrav iz Dakarja do koder sem vceraj pribrcal po 5273km! No, ce si tam mzungu in give me, si tukaj toubab in argain, cadeaux...isti smoren, vroce pa za umret!

    Drzi se stari in pozdrav iz Senegala

    Marko


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post