Kampala, Uganda, Africa - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Kampala, Uganda, Africa

Teden dni čakanja in negotovosti, v katero smer jo bom mahnil, je mimo.
Etiopija odpade, ker sem “samo" Slovenec in ne Slovak. Nov plan je država, ki se rojeva iz vojn in grozot zadnjih tridesetih let… juzni Sudan.
Slovenci lahko v Ugandi, Keniji ali Tanzaniji zaprosimo za vizo Etiopije le, če imamo tukaj sklenjeno delovno razmerje oz. dovoljenje za bivanje. Ker ničesar od tega nimam, so mi svetovali naj za vizo zaaprosim v Rim, kjer so pristojni za izdajo vizumov Slovencem. Tam pa potnih listov po DHL ne sprejemajo in bi se po vizo moral zglasiti osebno! … Bedarija!
Izgubljen v upanju za uspešno rešitev, sem pomislil na Sudan! Delitev države na južni Sudan in Sudan, novi in stari nemiri v državi…. Jaz pa z biciklom po dolgem… . To z vizo se ne bo dobro izteklo, sem si dejal. Pamet v roke!
Umazane in prepotene kolesarske drese nase, bicikl s polno opremo in gasa na ambasado južnega Sudana. Po dolgem pregovarjanju in dokazovanju, da sem samo kolesar in ne novinar oz. ne delam za nobeno organizacijo, je bilo dovoljenje za potovanje izdano v enem dnevu in na ambasadi Sudana v nekaj urah. Zopet sem na “biciklu”, sem si dejal!
Ker je bil Sudan edina možna pot za kolesarjenje na sever Afrike in najtrši oreh, kar se vizumov tiče, sem za nekaj časa rešen birokracije.
Zahodni del Kenije vse do Kampale sem imel čudovito družbo madžarske kolesarke. Pogumna punca, ni kaj. Skozi severni del Rift vally je bilo kolesarjenje prijetnejše v primrjavi s centralno Kenijo. Pokrajina bolj zelena, promet redkejši in ljudje prijaznejši.
Po petem in hkrati zadnjem prečkanju ekvatorja, sem se ustavil ob čudovitem jezeru Baringo, kjer so se ponoči mimo šotora sprehajali krokodili in vodni konji. V visokogorju sem se ustavil v kraju Iten, kjer je tekaški športni kamp in 2000 najhitrejših dolgoprogašev sveta. V mestu Eldoret sem si ogledal mali maraton za pokal Kenije, ki ga je najhitrejši pretekel v dobri uri!!!
Na meji z Ugando sem vizo dobil v nekaj minutah in naslednji dan počival ob izviru najdaljše reke na svetu. Največje jezero Afrike in hkrati rojstni kraj reke Nil, reke, ki jo bom spremljal 7000km proti Sredozemskemu morju, če se bo egipčanska revolucija do konca marca pomirila.
Neke vrste revolucije oz. menjave oblasti, se po 26. letih predsedovanja istega moža bojijo tudi v Kampali. Nedelja je čas volitev in napetost v Kampali je vse večja, zato jo bom kar najhitreje popihal na sever proti meji s Sudanom.















No responses to "Kampala, Uganda, Africa"

  1. Moho
    February 19, 2011 @ 16:18 | Reply
    comment

    Super amiko! Škoda za etiopsko vizo, ker je res nora dežela za pedalirat...sam upam, da ni to izgovor, da se izogneš ubijalskim klancem Etiopije :-))))))) No Sudan bo tudi prva liga, sploh južni del, kjer so redke bele duše, sploh tiste na kolesih! Srečno! Tudi sam že spet sanjam, da jo spet še 5. zapored mahnem gonit po Afriki...

    LP in srečno s Krasa M


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post