Haifa, Israel, Middle east - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Haifa, Israel, Middle east

Vonj borovcev, vonj rož, ki jih poznam, vonj Mediterana.

Haifa največje pristaniško mesto Izraela, gosta naselbina pod goro Carmel, zame pa zadnja postaja na bližnjem vzhodu.
Včeraj sem po čakanju in dolgih pogajanjih z različnimi ladjarji, končno našel tovorno ladjo, ki me bo popeljala na Ciper. Čakanje na ladjo pa sem izkoristil za menjavo verige in zobnikov ter nabavil nove kolesarske čevlje, ker so stari odslužili svojemu namenu.

Zakaj Ciper?

Zame obstajajo le tri možnosti za pot proti Turčiji in Evropi!
Dve od niju sta trenutno za kolesarjenje ne le navarni (sedem estonskih kolesarjev je bilo ugrabljenih v Libanonu pred dvema mesecema) pač pa tudi nemogoči: Irak in Sirija. Meja s Sirijo je zaprta iz strani Jordanije zadnja dva tedna in stvari gredo le na slabše. Desetletja pa je zaprta iz strani Izraela, kot tudi meja med Izraelom in Libanonom. Irak pa je ameriška čorba zase.
Edina opcija zame je torej Izrael - Ciper - Turcija.

Jordansko hribovje in King Hyw. proti severu države je kolesarska epska cesta. Peščene sipine ter skalne formacije puščave Wadi Rum, skrivnostna Petra, gradovi križarjev in globoki kanjoni najlepšega predela Jordanije so me pripeljali do najnizje točke na svetu.
Mrtvo morje, ki lezi 377 metrov pod morsko gladino in je hkrati najnižja točka na svetu. Tako se je razpon med najvišjo in najnižjo točko kolesarjenja povečal na 5800 m .
Jordan pa je postregel tudi z neljubim dogodkom, kjer sem v kolesarski nezgodi izgubil kolesarskega partnerja Sergeja, ki trenutno okreva v Tel Aviv-u in bo s kolesarjenjem lahko nadaljeval čez mesec dni.

Biblijsko mesto Jeruzalem je mesto negativne energije in spleta religij, ki si zgodovino in lastništvo mesta razlagajo vsaka po svoje, politika Izraela pa ga deli in kontrolira s skrajno varovanimi kontrolnimi točkami in mejami. Veliko bolj svoboden in demokratičen Tel Aviv spominja na Miami beach. Nasprotje vsega kar najdeš na bližnjem vzhodu. Dekleta v bikiniju, diskoteke, bari, svoboda govora in celo kolesarji na cesti :)

Po petih letih bom jutri zopet kolesaril na domačih, evropskih tleh.
Zacenjam v mestu Limassol na grškem delu otoka Ciper.



















No responses to "Haifa, Israel, Middle east"

  1. dani
    May 18, 2011 @ 12:03 | Reply
    comment

    Dejan,

    MALO še bodi pogumen - vedno bližje si naši mali deželici Sloveniji.
    Zdaj pa se sigurno že veseliš stopiti ponovno na slovensko zemljo.
    SREČNO NAPREJ !


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post