Boca Chica - Dominican.rep - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Boca Chica - Dominican.rep

Danes sem zakljucil s kolesarsko avanturo po Dominikanski republiki in pristal v raju sex-turizma Boca Chica, kjer ostarela in ovela evropska smetane trguje z mladimi denarja zelnimi puncame, ki o polnoletnosti še sanjajo.

Za vedno pa mi bo v spominu ostala skromna prijaznost domacinov, krik otrok(AMERICANO, AMERICANO), lepa dekleta, morska hrana in tropsko sadje na vsakem koraku.

Ob rahli nestrpnosti čakam vizo za Jamaico, saj imam jutri zjutraj ob osmi uri že let, če pa je ne dobim, bom preživel še nekaj dni v karibskem raju.

V prilogi pa vam prilagam zgodbico prijateljice Barbare, ki me je tri dni razvajala v Casa de Campo in upam, da boste več o mojem popotovanju izvedeli skozi njene oči!

Halo banda, como estan todos?

Se spet javljam iz kokosove dezele. Ko-ko ne sam zarad kokosa. Tudi zaradi kokodakastih kur, ki mi ze cez nos gledajo. Ali karkoli je pac superlativ od ''cez usesa gledati''. No, pa sem vseeno krompirjevka in celo 2 dni nisem bla na piscancih in sendvicih s tuno in zenfom.
Muchas gracias Dejan!! ;) Pri meni se je za tri dni oglasil – ponosno oznanjam – Dejan Glavnik, ki jo je mahnil za 5 let s kolesom okoli sveta. Trenutno je v slabem letu naredil ze vec kot 25.000 km (op.:noge ma se vedno normalne cloveske oblike in glih prav nagvihtane ;), ceprav je prekolesaril ze celo Evropo, Aljasko, Kanado, ZDA, Mehiko, Puerto Rico, Kubo, Dominikano… In pol mu ti nasi biseri od varnostnikov na vhodu v resort, ko je vprasal za pot v Marino, kjer
delam, recejo, ce gre s kolesom do tja. Da je CELIH 5 KM… Jao… Res ironija v stilu ''ko polza na ovinku zanese''… ;))

Te tri dni je bla torej se ena ''locura (norost)''. Ze prvi dan sma se spravla robutat kokose na najnizjo palmo cez cesto. Pa tak blizu so zgledal. Kljub temu, da mam roke dolge v sorazmerju mlade zabe, jih vseeno nisem dosegla. Zgledal pa je nekak takole: Dejan mi da ''lojtrco'' in mu splezam z nogami na rame, z desno roko objemam palmo, z levo in nekim njegovim kubanskim nozem za 3 dolarje pa skusam
sklatit 4 najblizje kokose. Big deal. Sej ''podlaga'' je bla dobra,decko ma namrec rame nagvihtane ko skala, sam ka, ko so se mi noge tresle ko zolica, noz je bil cist v malori, roke so me pa od sklec tak bolele, da se ce bi me muha na kokosu focnala, bi verjetno zgrmela v grmovje. No, vsaj prizor je bil spektakularen, oba nalepljena na palmo, js na njegovih ramah, krileca po kokosih, ce bi se ker koncno
spomnu padit dol, mimo pa se pripeljejo varnostniki… Caught in the act. In so se deckoti gracias a dios sam preserno smejali. Ki jim bom pa se v spanscino prevedla teorijo o razsirjeni parceli.
No, in pol najdema v seficni vili neko belo ograjo, ko se jo da na stopnice, da otroci ne telebnejo dol. In jo uporabilma ko lojtro.
Dejan spleza gor, se obesi na 4 kokose in vseh pet zgrmi v bodicasto grmovje. In pol sma porabla skor pol flaske alkohola, da sma mu vse odrgnine razkuzla. (sam Dejan, za tista 2 litra kokosovga mleka je blo pa vredno, ha? ;)

Zvecer klasika. Smo ga sli festat vn z mojimi kolegi. Miguelina in ostale latine so ble sicer cist stopljene ob Dejanu in njegovih svetlih oceh, sam se je decko zgleda razvadil na kubanske nadstandarde ;))) baje so kubanke veliko lepse od dominikan.
In si tako glih narocimo 2 pira, pa pride en manijak z roznim vencem okoli vratu. Kot modni dodatek. In se mu je zgleda zdelo, da je ful tip. In me zahakla za plesat (baje me pozna, ker tut dela v resortu).
Sej na zacetku je zgledal se cist normalen, po 5h minutah sn pa misla da mu bom zgrabla tist njegov rozni venec in prosla unga nad oblaki, da me resi pred tezenjem teh dominikanskih norcev. Je rekel, da bi me rad malo bolje spoznal, da je njemu pomembna notranjost, da mu vsec moja svetla polt (in jaz se mam za ful rjavo!?) in podobno pateticno nakladanje, verjetno nauceno iz vseh zajfastih bedarij, vrtecih se po
tv, v stilu, da ga zanima le moje srce (kdo se na to pali…)… pa rece Dejanu, ce je moj fant in ta diablo namesto, da bi me resil, izusti, nje, kr mej jo, sej je moja sestra…

(Dejan, to ti se vrnem!!)

Tisti dan je vtrgavalo se DJ-ju s preveliko dozo bachate
(nacionalni dominikanski ples, ki ti po 5h pesmih rahlo preseda) in sem se tak napotila podkupit DJ-ja z enim pirom, da mi je musko zamenjal. In je bil glih na wc-ju zraun svoje DJ kabine. Pa mu trkam in trkam…. Pa pride ven in rece (preprican, da ne znam tolko spansko): ''Estava
cagando (sem sral)''. In jaz nazaj: ''Ne sam da sirjes, se cela tvoja muska je navadna mierda (drek)''. In vsi domacini okoli v smeh. Pa je zaleglo, ker mi je dal vse najboljse hite zatem…
Dejan je vse latine nagovarjal kr po slovensko'ka je zej, grema na pir punca'' in deklice cist stopljene (pa se naj kdo rece, da je slovenscina ''trd jezik', he, he).
Nazaj v resort sma prikolovratla avanturisticno gratis. Sma ujagala neke varnostnike (taksi bi drugac bil 3 jurje), da so naju peljali v resort ob 2h zjutri zastonj... drugic sma zastopala avtobus in se en mini golf avto, drugi dan pa sn iz mesta poklicala kr voznika avtobusa (''Cabesa - glava'' kot ga klicemo, ko mam ze glih njegov telefon, da me pobere v mestu ko se mi zahoce)... Drugace pa bi tak verjetno sam za taksije delala. Ta dezela drugace sploh ni tak poceni!! Pir je vec ko 500 sit.
Aja zdej mate ze ojrote.

Jao, glih so prisli 3-je americani, ko smo cvekal popoldne, in mi prinesli 2 kosa pice. Zivljenje je popoln splet nakljucij. In meni so glih pred 2-ma urama zaprli market, ker sem po skypu cvekala. Carma cosmica.

Sicer pa kr pase spet mal dobre hrane, sploh ko je te tri dni Dejan kuhal, da bi angelcki predli, ce bi bli muce. Sma en dan vecerjo pripravljala 3 ure: na zerjavici pecene ribe, paprika in melancani. Js sem dodala se la comida dominicana (neka buca – auyama in gomoljka yuca – slike v naslednjem mejlu!! DokaZZ!). Zraven se na zerjavici peceni kruhki s putrom in cesnom, paradiznik in povojene ribe (sladico
sma pojedla pa ze pred tem v trgovini).
Zerjavico je na tiganu zanetil kr s kartonom in elektricnim
ventilatorjem, ker sma pozabla oglje kupit. Ker pac ne mores pol ure pihat, da se ogenj spomni naredit. Jaooo kak je blo dobro na koncu… pa se neko cilsko rdece vino povrh. Sej ni cudn, da sm zaklenla kljuce od vile noter in sem pol plezala cez zid ko opica, da nisem zunaj spala…
No, vsaj vdirat nisem rabla, ko zadnjic, ko sem si kopalnico zaklenla.
Sam zdej me je Miguelina naucila ze vsa vrata z nozem odpirat, tak da
ni problema.
Kalorije so naslednji dan sle, ko sma sla skupi na plazo laufat in mi
je od sile skor herc vn vrglo. In zraven za namecek se poslusala
njegove komentarje v stilu ''dej te svoje sprancir palcke mal
razmigaj''. Grrr…

In sta mi pol, ko je sel, ostalli 2 ribi v hladilniku. Ki sem jih
danes, totalno ferdirbala in zazgala. Sta bli pac prvi ribi, ki sem jih v zivljenju spekla. Pa se tolazim, da so ble dugacna sorta, ko tiste, ko si jih je on pripravu in so se zato tak zazgale. Da ne omenjam, da sem se 5 minut zadrzevala, da nisem bruhala, ko sem na pol rezala surovo ribo. Naprej sem jima glave porezala, da me nista bulile. In se pol se cist popikala s kostmi. Razmisljam, da morem mal izboljsat svoje kuharske spretnosti. Drugace bo verjetno moj prihodnji, bodoci, nesojeni moz za mene govoril okoli: ''Sej ne pravim, da je slaba kuharica, sam zdej razumem, zakaj njena druzina pred vsakim obrokom moli...''

Sicer pa tukaj, kot je povedal Dejan, ni tak ko na Kubi, ko je pri eni druzini skuhal gulas in je na govedino (ki je ilegalna) cakal dan pa pol, naslednji dan pa se na ostale sestavine kot recimo cebula. Vec z njegove popotniske avanture si lahka ogledate na njegovi spletni strani http://www.tourtheworld.si/omeni.php.

Drugace sem super, se vedno je vroce, okoli 30 stopinj cez dan, sama pa zaradi obilice sonca postajam ze precejsnji falzifikat Donatelle Versaci. Zal se ne v denarnem smislu, sam v barvi las. Mal sem se ze tut polenila. Ne sekiram se prevec na splosno, kar niti ni tak slabo.
Najveckrat uporabljena beseda na dominicani - mañana (jutri) – mi je preplavila ze vsa mozganska vlakna.

Pride Dominikanec na razgovor za job.
Ko se že skoraj vse dogovori, vseeno še vpraša:
Kakšna pa je plača?
Pa pravi direktor: Zdaj, v začetku, 5,000 pesosov, in če boste dobro delali, kasneje 10,000.
Pa pravi Dominikanec: Okej, pridem torej kasneje.
Hasta mañana. ;)

Besos, rada vam imam in uzivajte!!

Ps: Za tiste, ki ste ze podlegli evropskemu tempu pa se eno
dominikansko pravilo:
a) Itak se trenutno ne da nic narediti. Niti ne poskusaj.
b) Kar pa se morda da, prelozi na jutri in reci 'pridem kmal', tak da pridobis se naslednja 2 dni.
c) vse kar pozabis zunaj postane nemudoma javna lastnina (nam so recimo ze 2x pred trgovino ukradli metlo, ko sem jo pozabila cez noc).
d) in se za vse nesamozavestne:
- ce nisi nikoli imel v soli anglescine se ne pomeni, da ne govoris boljse od Americanov;
- ceprav se nikoli niso zapustili Dominikanske Republike, vedo o Evropi vec kot jaz;
- kdo pravi, da oranzna in pink z desetimi zelenimi zapestnicami in pasjo ovratnico okoli vratu ne grejo skupaj…

--

Barb. :)


There are currently 14 comments

 1. Haby
  February 5, 2007 @ 20:21 | Reply
  comment

  He,he ti pa dogaja do jaja.Vesel sem,da noro uživaš
  na svojem tripu.Pa pozdrav to svojo prjatlco v mojem imenu.Ha,ha


 2. barbayita
  February 6, 2007 @ 00:59 | Reply
  comment

  Halo rodna slovenska gruda, bi napisala se nekaj dominikanskih dejstev, za vse, ki bi v prihodnosti utegnili spoznati to noro dezelo… Pravo Dominkano, kot jo je spoznal tudi Dejan. (op.: Glede na njegovo spretnost robutanja kokosov bi rekla, da postaja ze pravi latino… ;))
  Tukaj je drugac vsak dan vsaj 30 stopinj, le da je januarja in februarja mal bolj muhasto (tukajsnja ''zima'') in vsake tolko dozivimo rain shower in cez tri minute sonce in pol spet naliv… Seveda ima zaradi te strasne temperaturne spremembe pol Dominikane
  kronicni bronhitis. Prijateljica spi z dvema odejama in zokni. Ker
  je ponoci pac samo 25 stopinj. Tudi ljudje z bundo niso redki. Dlje
  sem tukaj, bolj ugotavljam, da je ta dezela na pol nora. Oz. kar cisto
  nora. Nisem cisto verjela, dokler nisem izkusila na lastni kozi.
  Zacnimo recimo z urniki in pomanjkanjem obcutka za cas Dominkancev.
  Ce ti recejo, da pridejo ob 10h, pridejo obvezno vsaj z dvourno
  zamudo. Tam nekje po 12. uri… ali pa celo naslednji dan ob enakem casu.
  Pri tem seveda se na misel nobenemu ne pride, da bi te recimo obvestil
  po mobitelu?? Zadnjic je en teta cela pretresena pripovedovala, da je
  bila povabljena na prijateljicno poroko in je bila cerkev prazna, ko je
  prisla. Poroka je bila ob 5h, ona pa seveda prisla ob 8h, ko ni blo
  nobenega vec tam… Zdej razumem, zakaj moji frendi tukaj 3x na leto zamudijo
  letalo. Otoski cas imas zgleda pac v genih. Za mene, ki se ze like celo
  zivljenje odvajanjam zamujanja, pa to pomeni samo to, da sedaj brez slabe
  vesti zamujam. Besedi kot ‘’estoy en camino’’ (sem na poti) in ‘’vengo ahora’’ (pridem takoj) treba obvezno razumeti kot ‘’ce sploh pridem, je to enkrat v dveh dneh - morda’’.
  Je pa to res drzava brez predsodkov. In predvsem zelo dobesedno jemljejo nekatere stvari. Na primer, da na beach party pride 80 % zensk v bikinkah. In visokih petah. Nic vec! In to ob polnoci in potem z motorjem domov. Meni so seveda skor oke ven padle. Sploh ko zaradi njihovega velikega trebuha ne ves ali so nosece ali pac enostavno ... ... rade jejo ;)
  Pri nas se odvecne kile skrivajo. Tukaj obratno - pokazejo - in obvezno stlacijo v premajhne, oprijete bele hlace. Tudi beseda mini krilo se jemlje dobesedno. Celo tako, da vcasih ne ves ali imajo obleceno mini krilo ali malo podaljsani steznik.
  Dejstvo st. 2: Dominikanec ima vedno zeno in vsaj 3 ljubice. Ko spozna lepo zensko zanika, da ima zeno, 3 otroke in mama dobi obvezno enako ime kot potencialna ljubica. Ni cudno, da je v vseh taksijih, stenah, frizerskih salonih in avtobusih velika tabla
  ''Kristus ti bo odpustil''... pa se to jim zgleda ne pomaga.
  Dejstvo st. 3 (ki ga je Dejan izkusil na svoji kozi): a ne Dejan, ce pozabis kubanski noz zunaj, ko odpiras kokose, in je pol zjutraj vrtnar vesel ko harmonika… Kokosi so pac javni. In vse kar se pozabi tudi. ;)
  Ti ljudje so enostavno cisto brez reda in to jim neznansko ustreza. In
  karkoli ti pridejo popravit se manj deluje ko prej. Eno delo opravlja
  deset ljudi. Pri tem eden dela, ostalih devet pa gleda. Tisti, ki je
  zadolzen za pozdravljanje v trgovini pa je itak prelen, da bi ti sploh odzdravil.
  Coco loco latino ;)
  Besos, Barb.


 3. stane
  February 6, 2007 @ 07:42 | Reply
  comment

  Zdravo Deajan!Končno po dolgem času se javiš(zdaj vem razlog zato)ob branju Barbinega prispevka sem se tako vživel,da me je imelo:gremo tja..(mogoče kdaj)bodi zdrav in lepo se imej naprej.lp


 4. Luy
  February 6, 2007 @ 14:59 | Reply
  comment

  Spet ti zavidam...


 5. Haby
  February 6, 2007 @ 16:54 | Reply
  comment

  Ja po pisanju sodeč ti z to deklino res ni bilo dolgčas.S kje pa je ta Barb?Bil enkrat v Puerto Plata in Kabare.Pa je blo čist odf....!Kaj si dobil vizo pravi čas za Jamajko.Po mojem tud,če ne ti nč ne bo manjkal še mal uživat v Dominiki.He,He

  Pozdrav iz deževne Slovenije


 6. Dani
  February 6, 2007 @ 19:01 | Reply
  comment

  Dejan,
  končno si se oglasil-že sem predvideval, da imaš zopet težave z računalnikom ?
  Vse kar si napisal je lepo, pogrešamo le tvoje čudovite posnetke, predvsem zadnje dneve v DR, ko si doživel toliko nepozabnega.
  Srečno proti Jamajki-zdaj, ko pišem imaš vizo verjetno že v žepu.


 7. tourtheworld
  February 6, 2007 @ 19:47 | Reply
  comment

  Na Jamaico bom moral počakati do sobote.
  Saj ne da bi se sekiral, kaj pa je štiri dni ostati dlje v raju, kaplja v morje!


 8. Anonymous
  February 6, 2007 @ 22:03 | Reply
  comment

  ti si car


 9. tanja
  February 7, 2007 @ 13:46 | Reply
  comment

  Ouo, zelim si na Jamajko ... sam definitivno bo tebi prej uspelo kot meni. Uzivaj! Tanja


 10. štef&šuša
  February 8, 2007 @ 09:27 | Reply
  comment

  waaaa Barbara dj mail, tko d te lohk ponucamo ce pridemo kj v vase konce :) hehe Have Fun pa PREVIDNO!!!!


 11. Anonymous
  February 9, 2007 @ 20:50 | Reply
  comment


 12. Barbayita
  February 9, 2007 @ 21:03 | Reply
  comment

  Dragi Stef&susa: glede ''ponucanja'' mene na Dominikani - v vrsto proim! Brezplacno sprejemam sam svetovne popotnike, ki znajo kuhat in pozrtvovalno robutat kokose. ;)) Ker zivim z domacini, ki vsak dan jejo ''Bandero Dominicano - dominikansko zastavo'': piscanec, riz in fizol. Dominikanci jejo beli riz za zajtrk, kosilo in vecerjo ob 10pm. Zelenjave in sadja se bojijo kot hudic kriza... Verjetno bi zboleli, ce bi pri kosilu pojedli malo paradiznika ali za zajtrk sadje. Ali pa ce bi recimo okno v avtu zaprli vsaj tolko, da ti glave ne odnese... Drugace pa bi bila ze tudi ful vesela,ko bi se koncno peljala v kolektivnemu taksiju, kjer ne rabim vrat drzati gor,da jih ne zgubimo po poti...


 13. gogo
  February 11, 2007 @ 12:17 | Reply
  comment

  Saos bratec.Vidim , da ti Dominikana zelo paše ,tak da te ne skrbi velik za vizo-boš pač kasneje več gonil.Veseli me ,ko prilepiš nekaj lepih slik, to bi ti lahko prišlo v navado.Lahko bi več pisal na blok , al nimaš časa, ker je preveč spoznavanja prelepe narave.Malo se le začni premikat , da ne boš obtičal samo v raju-to bi vsem pasalo, priznam. Le tako naprej in srečno z vizo in pazi se ruma na Jamajki. LP GG


 14. Benjamin
  February 11, 2007 @ 17:04 | Reply
  comment

  Lepe fotke, tale Barbayita je pa čedna in družabna.
  Ja u iber ti dogaja, kokose rabutat si se naučil, heheeheh, Raga-Dean lepo se imej na Jamaici!


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post