Bandar Seri Begawan, Brunai, Borneo, SE Asia - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Bandar Seri Begawan, Brunai, Borneo, SE Asia

Eden in edini, Brunai.
Kjer rek: Ni vse zlato, kar se sveti... ne drzi.
Dezela, ki ji vlada najbogatejsi sultan sveta in svoje bogastvo crnega zlata deli 380.000 prebivalci majhne drzavice na severu bornea. Brezplacno zdravstvo in solstvo, ter zagotovitev sluzbe vsakega izobrazenega prebivalca je tisto, zaradi cesar prebivalci pretezno muslimanske drzave ne begajo v svet.
Po oddihu, potaplanju,hribolazenju s SC prijatelji v Kota Kinabalu sem po vrocih cestah(vsak dan je preko 30 stopinj)obdanimi s palmami za pridobivanje olja in so na zalost nadomestile vecino tropskega pragozda sopihal v novo dezelo.
V brunaj je iz strani Sabah potrebno vstopiti kar dvakrat. Najprej skozi zeleni Temburong, kjer se nahaja N. park st.1 Ulu Temburong v katerega je mogoce vstopiti le po recnem kanalu. Zopet mejni prehod v malezijski delcek Sarawak in koncno v zlati brunai.
Nedalec od mejnega prehoda na skrajnem severo zahodu drzave lezi glavno mesto Bandar Seri Begawan, ki je tudi glavna turisticna znamenitost drzave. Mosejo Omar Ali Saifuddien sredi lagune prekriva "zlata" streha ob neposredni blizini plavajocega mesteca Kampang Ayer(jaz mu pravim benetke brunaia), kjer se vedno domuje preko 30.000 ljudi.
lesene hise na kolih niso ravno enake tistim pred stoletji.
Pred njimi so vecininoma privezani colnicki z "mocnimi" motorji, strehe krasijo satelitske antene ter pitna voda in enektrika ter telefon so obvezni.
Kakih trideset kilometrov iz mesta ob obali juznega kitajskega morja je najbolj znano letovisce in hotel Empire, ki se vedno slovi kot najdrazji hotel na svetu za katerega so "zapravili" 1.1 mio. zelencev!?!
Ker barov z glasbo in diskotek ni, kaj sele alkohola, ki je muslimanom strogo prepovedan mi je cas krajsal Nizam prijatelj iz couchsurfing.com. Skupaj sva precesala muzej, nocni food market in se druzila z njegovimi prijatelji ob sadnih sokovih:(
A v tolazbo za vse tiste, ki mislite, da se tukaj nikoli nic ne dogaja... se je dogajalo! Michael Jakson je v brunaiu imel koncert, smo ga morda kdaj videli v sloveniji?


Do naslednjic en vroc pozdrav iz brunaja od brunajskega sultana, moje malenkosti in bicikla.

video:
http://www.youtube.com/watch?v=M9o16z_rxKQ













There are currently 4 comments

  1. Jure O.
    March 14, 2009 @ 20:03 | Reply
    comment

    Buli, car si :-).... Vsi te spremljamo.
    Srečno pot še naprej!


  2. Jaka Vodenik
    March 17, 2009 @ 19:02 | Reply
    comment

    Hej Dejan, kako si kaj?
    Vidim, da si vmes, ko nisem kliknil tvojega site-a spet prepotoval cel kup držav in doživel marsikaj zanimivega...Me veseli. Še vedno se redno spomnim na tebe in na naše dogodivščine - ravno včeraj sem praznil shrambo in našel stare letake Mr. Space-a...It was fun!
    Evo, da te še jaz malo updajtam - v našem koncu je vse kul - jaz sem končno na koncu faksa in bom v enem letu diplomiral - super, bomo imeli vsaj še kaj več za proslaviti, ko se vrneš. Takrat te definitivno odpeljem ven, na stare čase...
    Definitivno uživaj še naprej in vedi, da se te iz Slovenije še kako spominjao in mislimo na tebe...lp


  3. pri
    March 17, 2009 @ 20:11 | Reply
    comment

    great!!!
    have fun chico!!!
    Abrazos


  4. stane
    March 19, 2009 @ 12:15 | Reply
    comment

    Zdravo Dejan!
    Uf,kaj naj povem.Car ostajaš,srečno naprej.lp


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post