Jakarta, Indonesia, SE Asia - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Jakarta, Indonesia, SE Asia

Mesanica bencinskih hlapov, visokih neboticnikov in bednega zivljenja, zame ene najmanj prijaznih prestolnic sveta, kjer živi le 9 miljonov od skupno 250 miljonskega prebivalstva najvecje muslimanske dezele na svetu.
Ce bi se tukaj ustavil zaradi mestnih znamenitosti in zgodovine, bi se zamudil le dan ali dva, ker pa imam v prestolnici kar nekaj prijateljev sem si privoscil kratek postanek.
Osredni del otoka Java, kjer sem med najvisjimi vulkani indonezije prezivel nekaj najlepsih trenutkov ob prebujanju dneva nad templji Prambanan, ki ga je potres leta 2006 dobro upostosil in ga se danes pridno restavrirajo, Borobudur tempel vseh templjev s katerim se lahko kosa le se kamboski Ankor Wat in hladni Dieng Plateau na nadmorski visini 2200m, vse v neposrednji blizini najlepsega mesteca indonezije Yogyakarta.
Mesto kjer je bicikl car! Dvocikl, tricikl ni vazn... sam da je bicikl, pravijo tisti najstarejsi dedci, ki se koles spomnijo ze od malih nog, ko so jih nizozemci pripeljali cez lužo. Toliko starih muzejskih primerkov nisem videl se nikjer. Taksne bicikle, ki smo jih mi zmetali na odpad pred 30., 40. leti tukaj se vedno pridno popravljajo in vsaj enkrat dnevno loscijo. Pa ne le zaradi biciklov, tudi zaradi unikatnega tekstila 'batik', dobre kave in hrane je Yogya zame mesto stevilka ena v indoneziji.
Dokaj ravninska in dolgocasna cesta skozi ostedni del otoka me je pripeljala do 'svezega' mesta Bandung na nadmorski visini 800m kjer sem si lahko privoscil ne ravno tropske a vseeno okusne jagode in jabolka, ki so po mesecih banan, kokosov in ostalih tropskih sadezev prava sladica.
Od tod sem se še zadnjic povzpel med oblake na 2500m visok in hladen prelaz Puncak, ki ga obdajajo neskoncni nasadi zelenega caja pred spustom v vroc in topski predel na poti v prestolnico.
Nekaj kilometrov Sumatre in kratka vožnja s trajektom me loci do sterilnega super mesta sveta... Singapore!There are currently 5 comments

 1. Stric Tresk
  June 9, 2009 @ 13:51 | Reply
  comment

  Soet nekaj hudih slik. Lepo. Uzivaj!


 2. Ajram
  June 10, 2009 @ 06:25 | Reply
  comment

  Super si. Le tako naprej. Vso srečo tebi in tvojemu prijatelju kolesu.


 3. dani
  June 10, 2009 @ 09:29 | Reply
  comment

  Dejan,

  SUPER, po skoraj mesecu dni zopet dobre novice.
  Srečno naprej s tvojimi prijatelji: s kolesom, računalnikom, fotoaparatom s katerim ustvarjaš nepozabne, umetniške posnetke, ki jih tvoji prijatelji nestrpno pričakujemo.
  Kmalu-veliko posnetkov ?


 4. pri
  June 10, 2009 @ 22:46 | Reply
  comment

  Cool!!!


 5. surya
  June 11, 2009 @ 20:56 | Reply
  comment

  hmm pa ti tud kej goniš ali si samo po znamenitostih???


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post