Kratie, Cambodia, SE Asia - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Kratie, Cambodia, SE Asia

Prašno mesto ob največji reki jugovzhodne Azije v osrednjem delu Cambodia-e ne premore ničesar za kar bi se tu bilo omembe vredno ustavljati razen če nisi utrujen in zaprašen kot jaz. A le nekaj kilometrov severno od mesta na reki Mekong je z malo sreče mogoče zaslediti redka in fascinantna bitja ... delfine Endangered, katerih živi v reki Mekong (med mestom Kratie in mejo z Laos) samo še kakih 100.

Po mesecu in pol preživetem na Tajskem sem si ga po tihem želel čimprej zapustiti. Dovolj dolgo sem bil tam, da sem v trenutku spoznal nasmeh za dolar ali evro, tisto kar vidijo domačini ob pogledu na mojo belo kožo. Ker pa tisti pravi prisrčni nasmehi kopnijo kot sneg in ker so na Tajskem siti nadutih turistov, občutek dobrodošlosti in prisrčnosti kaj kmalu izgine.

Tisto kar sem pričakoval od Kambodže, so le sanje. Prihod stotih različnih humanitarnih organizacij, Združenih narodov in ostalih, ki so prišli obubožani državi pomagati so vse skupaj se bolj zakuhali. Razlika med revnimi in bogatimi je iz dneva v dan večja, vse več je korupcije, revna država tone modernem svetu mobilne telefonije in digitalnih medijev.

Primer: Fant jezdi svojega edinega vodnega bivola, živi v leseni baraki, spi na tleh a telefonira z novim telefonom Nokia za katerega zapravi polovico svojega mesečnega zaslužka, ki znaša 80 $/mes. Posledica: njegov leto dni star sin se verjetno nikoli ne bo šolal, ker bo mami in očetu pomagal služiti kruh z ribolovom ali vzrejo živine, saj bo prihodnji mesec na trgu nov model telefona in neverjetne akcijske ponudbe številnih mobilnih operaterjev.

Zame smešno, neumno, zanje samoumevno... a zal resnično!

Države sem se lotil na severozahodu in si najprej ogledal čudoviti tempelj Ankor wat, kjer me je gostil Sol, Američan, ki tukaj poučuje in dela v enem od hotelov. V prestolnici Phnom Penh sem se zadržal nekaj dni, ker sem urejal vizo za Laos in Cambodia. Spoznal sem mračno preteklost naroda in diktature Khmer Rouge.

Družil sem z vedno veselimi prijatelji www.couchsurfing.com in bil gost prikupne Francozinje Fernette.

Pred mano je deževen dan ... smer sever... misija LAOS!

video: http://www.youtube.com/watch?v=4_gwW4QyQGg













There are currently 5 comments

  1. Tresk
    September 1, 2009 @ 06:20 | Reply
    comment

    Lepo si napisal. Humanitarne organizacije pripravljajo teren za telekomunikacijske in ostale korporacije. Za molžo ljudi.

    Lepo nadaljevanje poti!


  2. stane
    September 1, 2009 @ 16:55 | Reply
    comment

    Zdravo Dejan!

    Zelo lepo si vse napisal in opisal.Fotke tudi OK.Naprej pa srečno pot.lp


  3. Dani
    September 1, 2009 @ 21:44 | Reply
    comment

    Dejan,

    čimprej iz dežele kjer je korupcija-kolo te naj odpelje v lepši svet.
    Srečno pot !


  4. ruud
    September 3, 2009 @ 21:15 | Reply
    comment

    pol pa kar na luno, tam mogoče še ni korupcije...


  5. Pri
    September 7, 2009 @ 07:01 | Reply
    comment

    thought i left comment here...
    Well chico ur doing well!!
    Luv kisses and Hugss..
    PEace


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post