Shangri-la (Zhongdian), Yunnan, China - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Shangri-la (Zhongdian), Yunnan, China

Dom nestetih templjjev, ki ob soncnem vzhodu odsevajo na obronkih doline in naznanjajo pricetek tibetanskega sveta, ki se razprostira vse do vzhodne meje z indijo.
The Lost Horizont, kot je v knjigi zapisal angleski pisatelj James Hilton, se je horizont izgubil tudi zame 400km severo zahodno od mesta Shangrila, kjer me je kljub zvitemu preckanju meje ob 3 zjutraj v zgodnjih dopoldanskih urah policijska patrulja ustavila in prepeljala nazaj na mejo Yunan/Tibet.
Zadnji mesec je bila moja ena in edina dilema preckanje tibeta, ki je mozno in legalno ob spremstvu vozila, soferja in turisticnega vodica, ki ga dodeli drzava, ob pridobitvi petih dovoljenj in 25 dni garanja skozi zasnezene gorske prelaze med 4000 in 5000 m nadmorske visine za kar bi moral placati 3500 eurov (25 dni) oz. poiskusiti sreco z ilegalnim preckanjem, ki se je na mojo nesreco hitro koncala.
Nad samim pristopom policijske patrulje pa sem bil prav pozitivno presenecen, saj so postopek speljali prijazno in brez nervoze, ki sem je bil vajen na lanskoletnih OI v Pekingu. Ob popisu mojih podatkov (potni list in Viza) so zahtevali dovoljenja, katerih seveda nisem imel obenem pa sem na vsa njihova vprasanja odgovarjal le v slovenskem jeziku, tako da se prev dosti nismo dogovorili. Po nekaj minutah pregovarjan so moje kolo nalozili na policijko vozilo in me z njim vred odpeljali do polisijske "pisarne" na meji kjer sem prezivel dodatno urico izprasevanja.
Razocaran in hkrati vesel(brez placila kazni in hujsih sankcij)sem pedala zavrtel v smeri province Sichuan, kjer sem sprva razmisljal o ponovnem vstopu na v tibet preko drugega mejnega prehoda a me je misel na obilico kamer, ki so postavlejene vsaki sto kilometrov on cesti ter nemskega kolesarja, ki so mu pred dvema mesecema zaplenili kolo blizu lhase zbistrila o taksnem pocetju.
Tri dni tuhtanja in preracunavanja so me pripeljala do spoznanja, da cetudi se tibetu izognem po severni strani in na zahodu kitajske preckam mejo z kirgistanom to ne bo mogoce saj so nekateri gorski prelazi ze zaprti zaradi obilice snega do nasledne pomladi. Tako mi je preostala ena in edina moznost... vrnitev v mesto Shangri-la od koder lahko z avijonom preckam tibetansko ozemlje in nadaljujem svojo pot v nepalu, tibet pa prihranim za eno od naslednjih odisej, ko ljudski republiki kitajski in tibetanskemu ozemlju ne bodo vec poveljevali komunisti...
Severozahodni del province Yunnan ob mesta Dali, Lijiang, pa najvisje soteske sveta imenovane Tiger Leaping Gorge in visokogorskih mest Shangri-la in Deqin, ki dominirata na 3300 m nadnorske visine so nedvomno zapisani med mojih top5 kolesarskih odisej sveta.
Vec gorskih kilometrov in pogled na najvisje gorovje sveta bom okusil iz juzne strani, kamor poletim danes ... pred mano je Nepal.
Ce me vpasate isto, kot me zadnje dni sprasujejo mnogi, bom odgovoril ''razocaran'', ce pa pomislim, da je na svetu se na miljome neprevozenih cest in preko sto drzav, na tisoce razicnim kultur in biljoni ljudi, ki jih se nisem pozdravil so bom le nasmehnil.
Navidenje iz nepala...











There are currently 8 comments

  1. shanti
    November 10, 2009 @ 21:30 | Reply
    comment

    Pozdravljen,
    napiši kdaj boš predvidoma v Indiji in kje boš prečkal mejo? Če boš šel čez Sunauli proti Varanasiju se lahko dobiva na pivu:) Jaz bom tam 19 decembra, če pa boš šel čez Sikkim se lahko zmeniva tam, predvidoma bom v Gangtoku okrog 28 decembra.
    lp


  2. Comment pending moderation
  3. flairfrik
    November 11, 2009 @ 21:01 | Reply
    comment

    hey Buli!!

    čedne slikce, drži se, pa počasi vozi po hribih navzdol!!!


  4. dejan
    November 14, 2009 @ 13:59 | Reply
    comment

    Hi Shanty!
    Upam da se dobiva na pivu v Varanasiju ali okolici! Jaz bom iz Bangladesa preckal mejo v drugi polovici decembra med 15. in 20 decemberom....?!?
    Poslji mi vec info. na moj mail dejan@tourtheworld.si

    :)


  5. meri
    November 14, 2009 @ 14:10 | Reply
    comment

    jha bad..tibet ti ni bil usojen ja ka se pa spilas brez papirjev..hm ja zdej china kul ...
    srecno!!


  6. Comment pending moderation
  7. stane
    November 20, 2009 @ 13:14 | Reply
    comment

    Zdravo Dejan!
    Pazi,kako in kaj,da ne bo kakšnega sr..ja,saj veš kaj mislim.Srečno naprej!


  8. Comment pending moderation

Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post