Dalbandin, Balochistan, Pakistan - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Dalbandin, Balochistan, Pakistan

Pesceni vihar in veter v prsa, sedem ur tiscanaja po unicenih cestah zahodne province pakistana je naposled pred mano prasno in vroce mestece Dalbandin. Mestece, kjer na ulicah, trgovinah in restavracijah nisem opazil niti ene same zenske. Na vprasanje zakaj, je sledil pricakovan odgovor: zenska mora biti v hisi!!!
Majhen hotel sredi puscave... tus in mehka postelja, to sem sanjal ze nekaj dni.
Zadnje tri noci sem prezivel na policijskih postajah in v kampu pakistanske obmejne vojaske enote, kjer so zame poskrbeli kot pakistanci znajo. Odprtost in dobrosrcnost me spremlja na vsakem kilometru, a 24 ur na dan so z mano tudi policisti in varnostna sluzba Levis, ki me izpred ocesa ne
izpustijo niti za trenutek.
Tecno in nelagodno je kolesariti z njimi a je zaradi varnostnih razlogov to moja edina moznost za preckanje Balochistan-a.
Po preckanju pakistanske najvecje reke Indus ter preckanju mest Jacobabad in Sibi, kjer so izmerjene rekordne temperature v subtrobskem pasu, sem po dolgem casu ugledal prvo hribovje imenovano Siahan.
Slaven prelaz Bolan je bil edina trgovska pot med arabskim morjem in afganistanom ze pred tisocletji, danes pa ga vsakodnevno precka stotine pocasnih tovornjakov na poti v Iran. Med pocitkom na policijski postaji vasice Mach so mi razkazaki enega najvecjih pakistanskih zaporov, kjer sem se z zaporniki tudi rokoval in v objektiv ocesa ujel nekaj neprijetnih trnutkov trpincenja zapornikov.
V glavnem mestu province Quetta sem uredil dovoljenja za kolesarjenje proti zahodu in si nakupil nekaj hrane za dolgo in vroce potovanje skozi puscavo, katere polovica je mimo...
Vroce sonce, pesek, veter, in kamele me bodo spremljale se nekaj tiso kilometrov skozi bliznji vzhod, a le se tri dni v pakistanu.

video: http://www.youtube.com/watch?v=lo2yGQQR1GU

No responses to "Dalbandin, Balochistan, Pakistan"

 1. Borut
  June 10, 2010 @ 13:43 | Reply
  comment

  dejan

  čist eno neumno vprašanje ampak zakaj te pa varujejo?
  A jo boš mahnil proti Iranu?


 2. tourtheworld
  June 10, 2010 @ 16:11 | Reply
  comment

  Tudi jaz ne vem tocno!
  Pravijo, da zaradi velike moznosti "ugrabitve"...
  Ce ti povem po pravici je vecja moznost, da me pretepejo v enem od celjskih lokalov kot pa, da me ugrabijo v pakistanu :)


 3. Luka
  June 11, 2010 @ 08:55 | Reply
  comment

  Dejan, niti ne. Baluchistan je standardna pot drug dealerjev, ki iz Afganistana prek Irana vozijo robo čez puščavo v Perzijski zaliv, kjer jo naložijo na ladjo in naprej. In iste tolpe so na tem področju ugrabile že mnogo turistov, nekateri so preživeli, nekateri ne. Zato je za ta del poti spremstvo zdrava zadeva (čeprav zoprna:)


 4. Dani
  June 15, 2010 @ 11:07 | Reply
  comment

  Dejan,
  vroče potovanje skozi puščavo,vroče sonce, pesek,veter,kamele,ki te bodo spremljale še nekaj tisoč kilometrov skozi bližnji vzhod - naj hitro minevajo ti dnevi.
  Ti si vsega že navajen, si junak Slovenije tako kot nogometaš Robert Koren, ki je dal prvi zadetek na SP v nogometu.
  Srečno naprej !


 5. Miran
  June 15, 2010 @ 19:32 | Reply
  comment

  srečno in varno pot še naprej...P.S. dobro trgaš kilometre :)


 6. Meri
  June 17, 2010 @ 03:20 | Reply
  comment

  ahoj!so pa smešni tile policisti;))pa tvoj bicikl kr fejst usran;)sej če pa postane prevroce pa bicikl na kamelo pa šopaj stari;)))he he srecno*


 7. Radek
  June 17, 2010 @ 10:18 | Reply
  comment

  Dejko, pa ti si CAR! A policistk pa nimajo? :P


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post