Windhoek, Namibia, Africa - TourTheWorld.si | blog by Dejan Glavnik s kolesom okoli sveta

Windhoek, Namibia, Africa

Pred več kot štirimi leti, ko sem zapustil Evropo si nisem predstavljal, da bi še kje na svetu mesto lahko izgledalo bolj evropsko kot Windhoek.

Kopija zahodno-evropskih mest, kjer prevladuje mešanica namibijske angleščine in jezika afrikaan v deželi, ki je štirideset krat večja kot naša deželica na sončni strani Alp.

Etnične skupine San, Herero, Kavango, Himba, Darama, Evropejci in ostale tvorijo skupek ene nabolj raznolikih kultur sveta.

Postanek v prestolnici sem, kot vedno, izkoristil za urejanje viz, nakup novih zalog kolesarskih delov, pranje prerila in zabavo seveda! Le ta je še kako pomembna pred prečkanjem puščave Namib.

Pred tedni sem se udeležil dobrodelne dvodnevne kolesarske dirke Palapye-Orapa v skupni dolžini 240 km in prepričljivo zmagal s 40 minutno prednostjo pred zasledovalcem domačega kolesarskega kluba iz Orapa, ki je bil tudi organizator dirke. Za nov agro-razvojni center v vasi Letikhane smo zbrali dodatnih 10 tisoč dolarjev in pripomogli k izobrazevanju mladih poljedelcev.

Osredni del Botsvane pa me je pobližje seznanil tudi z najbolj strupeno kačo - črno mambo in najtežjim v svoji kategoriji - belim nosorogom.

Severni del Botsvane, natančneje delto Okavango sem si sprva ogledal iz ptičje perspektive z nizkim preletom v trisedežnem letalu. Nic ni lepšega kot soncni zahod iz zraka ob pogledu na stotine slonjih družin, plašne žirafe, radovedne povodne konje in sramežlive zebre.

Ker me je lepota delte popolnoma prevzela, sem se tja podal še s čolnom in tri dni preživel globoko v narodnem parku v popolni divjini, kjer so me iz varnega zavetja šotora preganjali sloni in povodni konji. Kar ni bilo vedno zabavno... a nedvomno nepozabno.

Zahodno proti namibijski meji sem se podrobno seznanil se z življenjem plemena San, ki se ga mnogi morda spomnete iz filma Bogovi so padli na glavo.

Teden pred mano bo v znamenju najstarejše puščave sveta, puščave Namib z upanjem na čimanj peščenih viharjev in tiščanja kolesa po mehkem pesku na poti proti smrtonosni obali "Skeleto coast".



























No responses to "Windhoek, Namibia, Africa"

  1. Luka
    September 14, 2010 @ 10:09 | Reply
    comment

    Svaka čast! :) Dobro ti gre tale Afrika od rok. Hitr še slikce gor!


  2. dani
    September 14, 2010 @ 13:10 | Reply
    comment

    Bravo Dejan -...udeležil si se dobrodelne dvodnevne kolesarske dirke Palapye-Orapa v skupni dolzini 240 km in prepricljivo zmagal z 40 minutno prednostjo pred zasledovalcem domačega kolesarskega kluba... Slovenci so vsepovsod zmagovalci in k temu si ti že mnogo pripomogel.
    Tako naprej-srečno pot !


  3. Stric Boštjan
    September 16, 2010 @ 12:05 | Reply
    comment

    Bravo! Kdaj se kaj vidimo? Boš res samo pomahal, ko pridš nazaj in naredil še en krog?


  4. stane
    September 17, 2010 @ 14:52 | Reply
    comment

    Zdravo Dejan!
    Čestitke za zmago,ja kdo te pa lahko premaga če si poln kondicije.Srečno naprej.lp


  5. Haby
    September 22, 2010 @ 04:55 | Reply
    comment

    Ola,stari,
    upam,da si menjaval plašče tudi pri sebi ne samo na kolesu po zmagi....haha...uživaj v afriki...


Leave a Reply

Sorry, Comments have been disabled for this post